Last minute Maldivi počitnice so danes prava vaba za vsa poročna potovanja. Preživeti počitnice pod vročim soncem na belih peščenih plažah kjer ti senco mečejo palme se sliši sanjsko. Vendar danes te rajske počitnice niso več tako nedosegljive kot so bile morda pred leti. Agencije prodajajo aranžmaje po čisto normalnih cenah in z odhodi iz bljižnih letališč. Maldivi so razdrobljeni na skoraj dvatisoč majhnih atolov v Indijskem oceanu, večina življenja pa se odvija na treh majhnih med katerimi prevladujeta dva. Severni Male atol in tudi glavno mesto in največjo letališče, njegov sosed Južni Male pa je drugi največji atol v Maldivskem otočju. Poglejmo si nekaj splošnih napotkov in podatkov, ki vam bodo prišli prav v kolikor se odpravljate na Maldive.

Kdaj potovati na Maldive?

Maldivi imajo skozi celotno leto povprečno temperaturo slabih trideset stopinj celzija tako, da jih lahko obiščete kdajkoli. Najlepši čas pa je med decembrom in aprilom, ko je na Maldivih morje najčistejše in je tudi največ lepega vremena.

Poroke na Maldivih

Poroke na Maldivih so izredno priljubljene čeprav uradna katoliška poroka ni možna. Vsekakor pa se lahko simbolično poročite in dobite tudi simbolični poročni certifikat. Maldivi so muslimanska država in na njej ni katoliških duhovnikov. Uradno se tako lahko poročajo samo muslimanski pari. Poroka na Maldivih bo tako samo simboličnega pomena ampak vseeno sanjska saj se agencije potrudijo, da se izvede na čarobni lokaciji, ponavadi na peščeni plaži pod kokosovimi palmami in ob šumenju Indijskega oceana.

Domače živali

Na Maldivih so domače živali prepovedane tako, da jih boste morali pustit doma. Dovoljenje za transport domačih živali na Maldive lahko uredi samo ministerstvo za zunanje zadeve, ki vam ob določenih pogojih lahko izda posebno dovoljenje.

Viza za Maldive

Slovenskim državljanom posebna viza ni potrebna. Potreben je samo potni list, ki pa mora bit veljave še vsaj pol leta.

Ribolov na Maldivih

Samostojen ribolov je na Maldivih prepovedan, tako ribolov s harpuno kot s palico iz obale. V kolikor bi radi doživeli ribarjenje v Indijskem oceanu si to lahko uredite preko katere od lokalnih agencij, ki organizirajo skupinske ribolove.

Banke in menjalnice

Teh je na Maldivih zelo malo. Nekaj jih je na glavnem letališču Male in tudi v glavnem mestu. Ostali otoki pa so slabše opremljeni tako, da se je najboljše pozanimat pri agencijah točno glede otoka na katerega potujete.

Denar

Maldivi kot svojo uradno valuto uporabljajo Rufiy (rf). Tudi ameriški dolar je dobro sprejet in se da z njim plačevat. S seboj imejte tudi nekaj gotovine za napitnine, ki je na otokih tradicija. V večini pa na Maldivih velja tako, da se ne plačuje vse sproti ampak se podpisuje račune in se plača enkrat na teden ali pa ob odhodu.  Kreditne kartice na večjih otokih sprejemajo v večini ni težav z Viso, American Express in Eurocard/Mastercard. Diners je podprt slabše.

Zdravstvo in cepljejnje

Na Maldivih ni malarije in podobnih bolezni tako, da ceplenje ni potrebno. Včasih se nekateri cepijo iz preventive edino proti tetanusu in otroški paralizi. S seboj je dobro imeti nekaj zdravil saj se na otokih težko dobijo. Zdravniki so v večini samo v mestu Male. Priporočamo pa, da si urediti zdravstveno zavarovanje za tujino.

Potapljanje na Maldivih

Je izredno priljubljeno saj je polno koralnih grebenov. Vsak otok ima svoj potapljaški center tako, da si lahko tudi izposodite opremo in uredite potope. Potapljaški tečaji se dajo opraviti v nekaj dneh in so po večini cenejši kot pri nas.

Upam, da smo uspeli zapisat nekaj nasvetov za vse, ki se odpravljate na počitnice Maldivi. Verjam, da bodo to vaše sanjske počitnice.

Advertisements